LiD #5: terugkijken op december 2023

Hoi daar en welkom bij de volgende terugblik van de maand! Deze keer klets ik over december. De maand van heel veel julehygge (kerstgezelligheid) én een tripje richting het Zuiden. Lees je mee?

Julefrokost kan elke dag in december

De klasgenootjes waar ik vaak bij zit en mee werk tijdens Deense les, nodigden mij uit voor julefrokost. Dat betekent letterlijk ‘kerstlunch’ en vindt bijzonder genoeg doorgaans ’s avonds plaats. Julefrokost eten kan volgens Deens gebruik heel december (en zelfs in november hoorde ik). Dus: wij met z’n vieren (+ aanhang voor een deel) naar de julefrokost, georganiseerd door Odense International Community. Dat was ongelooflijk gezellig (hyggelig)!

Een julefrokost bestaat uit heel typische Deense gerechten zoals vis op roggebrood, flæskesteg, ander vlees, rode kool, aardappelen en het typische toetje ‘ris a la mande’. Als je weet dat ik veganistisch eet, kijk je misschien een beetje gek op bij de woorden die met vlees en vis te maken hebben. No worries: er was ook een vegetarisch julefrokost buffet tijdens dit etentje en ik had voor de zekerheid wat extra eten meegenomen, inclusief een vegan variant van het toetje. Ris a la mande is in het gezin waar ik uit kom het standaard toetje op Kerstavond.

Groep van 8 mensen zit aan tafel en een van de mensen dobbelt met een dobbelsteen.

Daarna speelden we ‘pakkeleg’, pakjesspel. Dit is het meest stressvolle spel dat ik ooit gespeeld heb, haha! We moesten allemaal een klein cadeautje van maximaal 25 kroner (zo’n 3/4 euro) meenemen. Die cadeautjes werden verspreid over de tafels en daarna mochten we om de beurt een dobbelsteen gooien. Had je 6 gegooid, dan mocht je een cadeautje pakken. Zo ging het door tot alle cadeautjes gepakt waren. So far so good. Daarna werd de timer ingesteld, gingen we weer dobbelen en als je nu 6 gooide, mocht je van iemand anders een cadeautje jatten! Zo ging het heel wild door tot de tijd om was. Ons deel van de tafel was erg fanatiek en bietste vooral bij andere tafels cadaeutjes. Vraag niet hoe het kan, maar ik zat aan het einde van deze wilde rit met 3 cadeautjes in mijn handen. Nu heb ik een julenisse (kerstelf) met ledlicht, een notitieboekje en afwasmiddel in huis. Weer een hele ervaring rijker!

Genieten van december met ’24 days of Kindness’

Zoals ik in november al vertelde, had ik een speciale digitale adventkalender vol zelfliefde gelanceerd. Het was een fantastische tijd voor zowel de deelnemers als mijzelf. Door elke 2 dag minuutjes de tijd te maken voor mezelf, werd december een stuk lichter en leuker. Aan de reacties van de deelnemers te merken, dachten zij er ook zo over. Heerlijk!!

Een reis naar Nederland

Ik grapte in de inleiding al dat ik naar het zuiden ging. Dat zeg ik voortaan altijd als ik Nederland bedoel. Want tja: Nederland ligt vanuit mij gezien in het Zuiden. Zuid-Westen als je heel precies wil zijn.

Nog voordat ik mijn verhuisdozen in Denemarken had uitgepakt, wist ik al dat ik met Kerst in Nederland wilde zijn. In een jaar zoals dit even iets gewoons met mijn eigen familie. Ik had in juli al een afspraak gepland bij de tandarts voor in december (die laat ik eerst nog even in Nederland), want ik wist al dat ik vlak voor Kerst in het land zou zijn.

Dus daar ging ik weer! Op in de trein en via Hamburg en Bremen naar Leer, waar taxi PapaMama op mij stond te wachten. Aangezien ik mijn vorige reis naar Nederland ongelooflijk overprikkeld was, had ik dit keer heel weinig gepland. Het was alsnog veel de eerste dagen. Zo ging ik voor 3 dagen naar Arnhem. Vooral voor de tandarts en een lunch met 9 oud-collega’s die we al hadden gepland toen ik in juli afscheid nam. Ik hield het klein met extra afspraken en at heerlijke veganistische kroketten van de lokale patatboer en bracht de avonden rustig door in het hotel waar ik sliep. Na mijn reisje Arnhem ging ik weer richting het hoge Noorden van Nederland (Drenthe) om de rest van mijn reis bij mijn ouders te logeren.

Kerst was fijn en lief en knus en na Kerst reisde ik weer naar huis.

Vegan kroket, minikroketjes en friet in plastic bakjes.

Ik heb Denemarken gemist

Het interessantste van de reis naar Nederland is dat ik Denemarken miste. Ik miste de Deense taal, het in Denemarken zijn en de simpelheid van weinig keuzes in de supermarkt. Ik zie het maar als iets positiefs. Om het in Nederland wat in balans te houden, deed ik wat extra oefeningen van DuoLingo, las het Deense nieuws en stuurde berichtjes naar Deenssprekenden in het Deens.

Oud en Nieuw in Denemarken

En zo luidde ik het jaar 2023 uit in Denemarken. Met 3 nieuwe gewoontes die ik nog niet kende:

 1. Het eten van kransekager.
  Kransekage is een lekkernij die vooral veel rond de jaarwisseling gegeten wordt. De supermarktversies waren niet veganistisch, dus ik had een vegan recept opgedoken. Niet te ingewikkeld: marsepein, poedersuiker, chocolade en water. Meer was er niet nodig. Het resultaat zag er niet exact zo uit als in de winkel (of op de foto), maar het smaakte prima!
 2. De speech van de vorst van Denemarken kijken.
  Het is een traditie om op oudjaarsavond om 18.00 uur de TV aan te zetten en de toespraak van de Koningin van Denemarken te kijken. Ik schreef expres ‘vorst’ bij item nummer 2, want verrassing! Koningin Margrethe II kondigde in haar toespraak aan dat ze abdiceert. Een heel avontuur hier in Denemarken, want doorgaans dient de Koning(in) tot de dood. Dat ze het na 52 jaar wel genoeg vindt, vind ik heel begrijpelijk. Denemarken reageerde verrast én begripvol. Op naar pensioen voor deze vriendin van prinses Beatrix. De volgende keer is de toespraak door Koning Frederik X. Ik ben benieuwd!
 3. Letterlijk het nieuwe jaar in springen.
  Kijk. Ik sta open voor veel dingen en soms denk ik: ‘mwah, is dat nodig?’ Bij deze gewoonte niet, want dit doe ik heel graag! Vlak voordat de klok middernacht slaat, ga je op de bank of een stoel staan. Je telt af en om middernacht spring je van je bank of stoel af op de grond. GELUKKIG NIEUWJAAR! We springen in Denemarken letterlijk het nieuwe jaar in. Fantastisch concept en met dat soort dingen doe ik graag mee.
Deense lekkernij kransekager op links en rechts de toespraak van de Deense koningin op tv in de huiskamer.

Het was verder een rustige jaarwisseling in het dorp en dat vind ik wel fijn. Na een rustige nieuwjaarsdag ben ik vandaag weer wat dingetjes aan het doen en morgen mag ik weer naar Deense les. ‘Back to normal’ zullen we maar zeggen. Op naar meer Deense avonturen en gebeurtenissen. Zolang ze leuk blijven 🙂 Daar sluit ik dan graag mee af. Tot de volgende maand!

1 gedachte over “LiD #5: terugkijken op december 2023”

 1. Hej Marlies,

  Wat een hyggelig blog weer. Leuk om te lezen! Ik wens je dan ook een nieuwjaar toe met veel (leuke) Deense avonturen.

  Ik geniet nu alweer van een langgerekte voorpret; in de maand mei reizen wij weer (voor een korte vakantie) naar Denemarken. Het begint te lijken op een jaarlijks, terugkerend reisje. Inmiddels 2 Airbnb’s geboekt op Fyn en Sjælland.
  Ik kijk ernaar uit, net zoals naar je volgende blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven