Zonder Instagram mis je opeens gelijkgestemden

Een concretere kop kon ik niet bedenken. Gelijkgestemden. In vervlogen tijden waren dat mensen die je kende van de kerk, sportclub of de buurtvereniging. Dat gebeurt natuurlijk nog steeds, behalve dat de wereld groter is geworden dan de plaats waar je woont. Gelijkgestemden vind je net zo makkelijk via social media. Die miste ik opeens deze week.

Een inspirerende timeline met gelijkgestemden

Voor wie de vorige blog gemist heeft: ik zit deze maand niet op Instagram. En Facebook, maar daar kwam ik al niet graag. Instagram is zo heerlijk maakbaar. Je kan volgen wie jij wil, waardoor je een timeline creëert die jou (hopelijk) inspireert. Voorheen volgde ik bijvoorbeeld veel accounts die zich bezig hielden met veganistisch eten. Inmiddels eet ik al 5 jaar veganistisch en heb ik andere prioriteiten. Ondernemende vrouwen prijken op mijn timeline. Dat inspireert. De accounts van vegan food liefhebbers zie ik niet meer langskomen. Scheelt ook weer een focus op eten, wat wel een beetje een zwak punt kan zijn. Door je te omringen met gelijkgestemden is het makkelijker om te leven met input van wat zij doen en zeggen.

Het werk van een algoritme

Je timeline inrichten, betekent ook dat je via de Explore functionaliteit voorstellen krijgt van posts en stories die voor jou interessant kunnen zijn. Instagram is niet dom en gebruikt de informatie die jij geeft. De accounts die jij volgt, de berichten die je liket of voorziet van een comment zijn inspiratie voor jouw Explore-pagina of de aanbevolen berichten in je timeline. Het is simpel genoeg: het algoritme vertelt jou dat als jij post X van account Y een hartje hebt gegeven, je post R van account S ook wel eens leuk kan vinden. En ja, daar ga je dan: weer een interessant account erbij. Een uitdijende timeline en meer tijd nodig om alle posts en stories te bekijken. Instagram wordt beloond voor de inzet en snapt wéér beter hoe jij in elkaar steekt.

Een wereld aan gelijkgestemden

Het kan ook in je voordeel werken natuurlijk! Social media zijn de perfecte plek om gelijkgestemden te vinden. Er is altijd wel iemand te vinden die bijzondere breiwerkjes maakt, als hobby legopoppetjes schildert, plantenkennis deelt, paarden verzorgt of alle monopolystraten van Nederland bezoekt. Ben jij zo iemand, dan heb je via het wereldwijde web opeens toegang tot anderen die dat óók zijn. Heerlijk, want daardoor voel jij je sneller onderdeel van een groep. Daar houden we als mensen wel van. Dat doen we niet meer bij de kerk, maar online.

Ik mis de gelijkgestemden

Gisteravond had ik een concert. Vanuit huis, lekker op de bank en livestream aan. De show begon natuurlijk niet stipt om 21.00 uur, maar een half uur later. Dat is prima, alleen wist ik niet zeker dat zo was. Wat als ik nog iets moest doen om bij de échte livestream te komen en dat niet door had? Dan wil je toch éven op social media kijken of anderen er iets over zeggen. De livestream haperde ook een paar keer en dan voel je je ook een beetje alleen: hebben anderen dat ook? Ligt het aan mijn internet? Wat als de verbinding verbreekt? Een beetje dramatisch, maar eenmaal het concert ingezogen, wilde ik ook letterlijk elke toon en elk woord meekrijgen. Het was de laatste (voor nu) van deze groep. Laat ik het gelijk opbiechten: ik ben vanaf dag 1 fan van Little Mix. Beetje de Spice Girls anno nu met een heerlijke dosis female empowerment. En die houden pauze.

Na het concert restte mij weinig anders dan browser wegklikken en de computer uit te zetten. Napraten of horen hoe anderen het ervaren hadden was er niet bij. Zit ik daar een beetje Remy-alleen-op-de-wereld op de bank. Ik volg andere fans niet actief, maar ze zijn dichterbij met Instagram dan zonder Instagram. Waar haal ik nu mijn dosis girl power vandaan? Ah, gelukkig is daar nog het algoritme van Spotify. Kom maar door met je Women of Pop playlist. Waarschijnlijk praat Spotify wel met Instagram over mijn nieuwe gewoontes en stelt Instagram vanzelf een nieuwe groep gelijkgestemden voor. Het gemak van algoritmes. En het gevaar. Ik blijf nog even weg 😉

Scroll naar boven