Dit was januari 2024: al een half jaar in Denemarken!

Hej og velkommen! Het is al lang en breed februari, maar dat weerhoudt mij er niet van om nog terug te blikken op januari. Hoe was de eerste maand van 2024 hier in het Deense land? De maand waarin ik alweer het half jaar aantikte van mijn Deense leven én het belangrijkste evenement van de Deen dit jaar plaatsvond. Lees je mee?

1 januari was gelijk al interessant

Toen op 1 januari om middernacht 2024 begon, sprongen Denen door het hele land van de bank of stoel het nieuwe jaar in. Letterlijk ja. Ik vind het een uitvinding waar ik graag aan mee doe, dus ook ik sprong om middernacht van de bank af.

Ik at die dag nog wat kransekager en aan het eind van de middag kon de televisie weer aan voor de nieuwjaarstoespraak van de premier van Denemarken. In mijn blog van december las je al dat Koningin Margarethe II in haar toespraak op oudjaarsavond aankondigde het stokje over te dragen aan haar zoon. Dat betekende voor premier Mette Frederiksen extra werk op 1 januari. Haar toespraak zou vooral gaan over onder andere gratis IVF-behandelingen bij de wens voor een tweede kind, maar de focus kwam nu te liggen op het aanstaande afscheid van de Koningin.

Belangrijke keuzes in januari

Op woensdag 3 januari begonnen de lessen op de taalschool alweer en toog ik naar Deense les. Vanwege de start van het nieuwe semester waren er aanpassingen gedaan in de verdeling van klassen en leraren. De tijden bleven hetzelfde. Het leuke was dat we die eerste lesdag de toespraak van de Koningin uitgebreid bespraken. Ik mocht nog een stukje voorlezen.

De lesdag een dag later liep voor mij een tikkeltje in de soep en toch had ik die soep nodig. Het was weer eens gaan sneeuwen. De tweede keer deze winter. Deze keer op zo’n manier dat de straten een volledige ijsbaan waren en er door de wind diverse sneeuwbulten waren ontstaan. Ik vertrok vol goede moed op de fiets richting het station. Ik ben zo’n simpel wezen: afspraak is afspraak, dus ik moet naar school. Punt.

Ik was halverwege toen ik besloot dat ik de strijd moest staken. Er viel niet zonder risico te fietsen of lopen. Een nieuwe sneeuwbult en het vooruitzicht van nog meer sneeuw en ijs deed mij omkeren. Dan maar geen les… (ik geef toe dat dit samen ging met tranen).

Thuis besloot ik mezelf wel nuttig te maken en in de online lesomgeving een reeks oefeningen te maken. Ik zat er lekker in en had alweer wat nieuwe kennis opgedaan. Ik keek op enig moment op de klok en concludeerde dat ik zo thuis méér kon doen dan in 9 uur les op school en zonder de eveneens 9 uur aan reis-/wachttijd in totaal (met dank aan de trein die slechts 1 keer per uur gaat).

De worsteling van de afgelopen 2 maanden werd duidelijk. Hoe fantastisch ik het ook vind om Deens te leren, op deze manier doorgaan gaat mij de kop kosten. Dit moest anders.

Wisselen naar online Deense les

Ik zocht contact met school en er bleek een optie te zijn om online Deense les te volgen. Ik zeg er gelijk bij met een maand ervaring op zak: je moet zelf wel echt heel actief bezig zijn met Deens in je leven stoppen om dit goed te kunnen doen. Nu maak ik 6 huiswerkopdrachten per week (waarvan 2 tot 4 door de docente nagekeken worden) en er is eens per week een ‘webkonference’ van 45 minuten waarin we onze uitspraak en verstaan kunnen oefenen.

Voor nu is dit een hele fijne oplossing. Niet in de laatste plaats omdat ik tijd creëer voor andere dingen. Mijn ambitie is om 4 dagen per week aan werk te besteden (er moet toch echt een keer geld binnen komen). Tel daarbij op dat er dan drie Deense lesdagen waren en je komt tot de conclusie dat ik geen dag over had voor weekend, niks doen en een sociale dingen ondernemen.

Het leven is altijd een experiment en ontdekken wat wel en niet werkt. Dit is een volgend stapje.

Hoi koning Frederik X

En doorrrr naar de belangrijkste gebeurtenis in januari: de troonswisseling!

Fun fact: het is pas de 2e keer in de geschiedenis van de moderne monarchie dat de zittend monarch bij leven afstand doet van de troon. De rest stierf als Koning. Nu is Koningin Margarethe II altijd heerlijk uniek geweest en nu ook in deze. Ze heeft in februari 2023 een operatie ondergaan en is sindsdien lichamelijk achteruit gegaan. Ze heeft nu bijvoorbeeld altijd een wandelstok bij zich en blijft niet te lang staan als ze handjes moet schudden. Tijd voor de volgende generatie!

Sinds 14 januari hebben we hier in Denemarken te maken met Koning Frederik X en Koningin Mary. De dag van de troonswisseling was prachtig. Gewoonlijk betekent sterven als regent dat er gerouwd wordt in het land en nu was het een en al liefde. Dat begon al de avond ervoor met een afscheidsconcert voor Margarethe. Ik vind het machtig mooi om te zien hoe geliefd zij is hier in Denemarken. Sowieso staat de monarchie er in Denemarken altijd positiever op dan in Nederland. Jullie weten niet wat jullie missen (VEEL!). Zondag 14 januari was emotioneel, liefdevol en heel hyggeligt.

Ik deed op mijn manier mee: met een Deens vlaggetje voor de tv zitten en meehuilen met de Koning (en alle andere mensen in Denemarken).

Een vleugje Deens in elke dag stoppen

In alle Deensheid van de wereld, startte ik eind januari heel spontaan een challenge via Instagram. Ik volg al een tijdje het account van Brooke, met de naam Nearly Danish Dame. Brooke is een Amerikaanse vrouw die sinds 2 jaar met man en kinderen in Kopenhagen woont. Zij deelt veel over haar Deense taalreis op Instagram. Dat doet ze superleuk en ik dacht: let’s work together! Dus startten we een challenge ‘Get your Daily Dose of Danish’. Zeven dagen lang deelden we elke dag een opdracht om een vleug Deens toe te voegen aan je dag. Van podcasts luisteren en nieuwsberichten lezen tot je boodschappenlijst je in het Deens schrijven en de tekst van een Deens liedje leren.

Het was ongelooflijk leuk om te doen! Vooral de contacten met andere immigranten én ook Denen die het alleen maar toejuichen dat mensen uit het buitenland hun best doen om de taal te leren. Ik heb zelf ook ongelooflijk veel inspiratie opgedaan en nieuwe dingen ontdekt. Waaronder dit liedje uit de jaren 80: Himmelhunden van zanger Teddy Edelman.

Het staartje van januari

Aan mijn fotorol van januari te zien, ging het nog een keer sneeuwen. Gelukkig zette de dooi twee keer in deze maand. Het is in elk geval gebleken dat de wegen schoonmaken niet hoog op het prioriteitenlijstje van de Deense gemeenten staat. Ik heb van meerdere Denen gehoord dat dit door bezuinigingen steeds beroerder gedaan wordt. Kortom: dan maar online les volgen en wachten tot het weer lang genoeg boven de 0 graden is buiten. Gelukkig lagen er onder de kerstboom antislip-spikes die ik aan mijn schoenen kan bevestigen. Kon ik na een paar dagen toch een keertje boodschappen doen.

Op 30 januari bereikte ik een nieuwe mijlpaal: ik woon een half jaar in Denemarken! Dat is wel een leuke afsluiter voor deze blog denk ik zo. Dankjewel voor het lezen en tot de volgende keer!

PS. Als je het leuk vindt, ben je altijd welkom om mij te volgen op Instagram (@inspirationbymarlies). Elke donderdag heb ik daar Deense Donderdag en klets ik die dag uitsluitend Deens in mijn stories!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven