Deens leven #7: dit was februari 2024

Hej og velkommen til! Zit februari 2024 er alweer op? Ik weet niet waar de tijd blijft, want oef… die vliegt! Vandaag een jaar geleden startte mijn sabbatical van werk (in Nederland) en 1 maart 2024 woon ik alweer 7 maanden in Denemarken… Over de andere zes maanden lees je in eerdere blogs. Vandaag neem ik je mee door mijn februari.

Lachend de maand februari in

Het lijkt net alsof ik de uitgaanssmaak te pakken heb met deze alinea. Niks is minder waar. Ik had toevallig een paar toffe voorstellingen gezien en nog de inkomsten om kaartjes te kopen, dus zo geschiedde. Op 1 februari toog ik naar Magasinet in Odense voor de shop ÆÅØ van Conrad Molden. Conrad is een Britse komiek die voor zijn studie Antropologie (love that!) naar Århus verhuisde. Inmiddels is ie een jaar of 10 verder, getrouwd en paar kids en nog steeds woonachtig in Denemarken.

Zijn shows lichten de mooie (en donkere) kanten uit van de wereld die Denemarken heet. Zoiets is aan een antropoloog wel toevertrouwd en ik heb herkenbaar zitten lachen. Na afloop kon je de beste man ook nog ontmoeten en een handtekening en foto scoren. Why not? Toevallig liep ik een nieuwe bekende tegen het lijf (een Duitse die in Denemarken woont). Hadden we gelijk iemand die de foto´s kon maken. Een heerlijke start van februari!

Bezoek uit Nederland

Een paar dagen later stond ik op het station van Odense om Nederlandse vriendin Elin te onthalen. Whoop! We hadden een paar snode plannen: mijn huisje bekijken (oké, dat is niet heel snoods) én naar een concert! We gingen (ik alweer) naar Magasinet voor een concert van de Deense tributeband van de Spice Girls! Want ja: we zijn toch echt opgegroeid met Girl Power en toen ik een reclame langs zag komen voor deze show, heb ik die zo snel als ik kon gekocht. Vrijdagavond 9 februari was het zover en konden we dansen en meeblerren met voor ons heel erg bekende liedjes. En to be honest: we waren vooraf best sceptisch hierover. Want hoe imiteer je de Spice Girls nou weer? Maar de dames deden het fantastisch en het was geweldig! Goed excuus voor mij om mijn T-shirt van Posh Spice aan te trekken. Het kán zijn dat ik die al heb sinds ik 10 was…

Naast dit concert gingen we ook lekker uit eten, naar een museum en vooral lekker veel bijkletsen. Ik bakte nog wat Fastelavnsboller om op te peuzelen en we maakten nog een wandeling door mijn favoriete bos in de buurt van huis. Er leek nog even wat veel sneeuw de boel te verstieren, maar dat was binnen 24 uur weer foetsie. Fijn. Ik vond het al heftig zat met de sneeuw deze winter.

De Deense taal in februari

Selvfølgelig (natuurlijk) was ik in februari ook druk met Deens leren. Dat gebeurde op meerdere manieren:

  1. Ik volg nog steeds online les. Dat betekent huiswerk maken en eens per week een ‘webkonference’ om de uitspraak te oefenen.
  2. Ik heb Harry Potter og den Visen Sten (HP deel 1) uitgelezen! Yes, in het Deens. Dat was fantastisch.
  3. Samen met de Amerikaanse Brooke organiseerde ik een challenge ‘Get your Daily Dose of Danish’ via Instagram. Met elke dag een oefening om Deens te integreren in je leven (van je boodschappenlijstje in het Deens schrijven tot een podcast luisteren).
  4. In die challenge leerde ik nog een Deens liedje uit mijn hoofd (mocht je het aandurven).
  5. Ik bingewatchte de Deense serie ‘Carmen Curlers’ (ook te spotten op NPO start). Enerzijds een stukje geschiedenisles en kijkje in de keuken van Denemarken in de jaren ’60 en anderzijds goede Deense les.
  6. EN: ik deed mijn eerste examen! Ik had de modultest van module 3.3 waar ik in zit. Ik was zó nerveus. Gelukkig heb ik de test gehaald en zo zit ik nu in module 3.4 (meer over Deens leren in Denemarken lees je in deze blog).

Genoeg variatie in deze taalreis zoals je kan merken. Soms kan ik merken dat ik vooruit ga en soms gaat het mij allemaal niet snel genoeg. Zoals altijd met iets nieuws leren denk ik. Ik hou maar vast aan ‘stapje voor stapje’ en dan kom ik er vanzelf wel.

Nog een challenge

Vanuit Inspiration by Marlies organiseerde ik nog een toffe challenge: ‘7 days of Blissful reading.’ Elke dag een kwartier lezen met mijn support, tips en tricks. Compleet met Instagram community en vooral veel happy vibes. Heel tof: ik had mijn eerste klanten buiten de EU! Dat betekende ook dat ik nieuwe dingen moest leren in het kader van mijn boekhouding, maar zo komen we nog es ergens.

Voor april heb ik trouwens iets GEWELDIGS op de planning staan. You do not want to miss out. Meld je aan voor de speciale maillijst hiervoor. Dan blijf je op de hoogte van alle challenges. Aanmelden daarvoor kan via deze link. Je zit nergens aan vast en kan je altijd weer afmelden.

Andere Deense belevenissen

In februari zag ik verder nog een van mijn twee Deense nichten. We spraken af in Næstved (op Sjælland) waar we een kunstroute door de stad liepen en een lekkere (vegan) maaltijd scoorden bij een American Diner-themed restaurant. Superleuk om elkaar zo makkelijk te kunnen zien.

Thuis kreeg ik ook nog bezoek van 3 studiegenootjes/vriendinnen. Olesea, Jessica en Judit kwamen langs voor thee, cake en spelletjes. Bij de tweedehandswinkel had ik het spel ‘Danmark-spillet’ gescoord. Het Denemarken Spel. Vol met topografische ervaringen en vragen die onze kennis over Denemarken vooral uitbreidden (nog niet testten, daarvoor is het te vroeg).

In de supermarkt vond ik nog veganistische lakridsballen (dropballen met een laag chocolade). SUPERLEKKER. Dit wil ik nog een keer eten. Sowieso is drop in Denemarken een stuk lekkerder dan in Nederland. Maar misschien had ik hier altijd al moeten wonen…

Meer over wonen en leven in Denemarken

Dat was het wel zo’n beetje! Maand nummer 7 zit erop. See you over een maand? Er staat weer veel op de planning. Ik ben benieuwd.

Meer blogs lezen over hoe ik het wonen en leven in Denemarken ervaar? Je vindt ze allemaal in dit overzicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven