Inspirerend Interview: Eugène Molenaar

Vroeger, toen ik nog een klein Marliesje was, zat ik in de klas met het zusje van Eugène. Recenter vroeger, toen ik voor mijn studie in Amsterdam woonde, woonde Eugène daar ook. Via social media hadden we contact en spraken we weer eens af. Inmiddels heb ik Amsterdam al jaren verlaten, maar volgen we elkaar actief en graag op Instagram.

Net als ik houdt Eugène ervan om zichzelf uit te dagen. Na in een burn-out beland te zijn, bracht Eugène al wandelend zijn leven weer op orde. Nu daagt hij dagelijks mensen uit om ook de ochtend wandelend te starten met de #morningwalkmovement. Mensen die andere mensen inspireren door zichzelf te zijn en daarover te delen: I love it. Hoog tijd voor een Inspirerend Interview.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Eugène Molenaar en ik heb hiervoor een hele lange tijd in de IT gewerkt. Technisch verhaal, maar ik was IT-specialist bij allerlei bedrijven. Het klinkt heel erg leuk en het was vooral heel hard werken, maar uiteindelijk heb ik een burn-out gehad bij een van de grote bedrijven. Toen ben ik gestopt. Helaas moest ik daar ook weg en toen ben ik het over een andere boeg gaan gooien. Ik wil niet terug, maar iets doen waar ik zelf energie van krijg.

Toen ben ik gaan starten met wandelen. De Morning Walks. Dat is steeds meer gegroeid en mensen hadden er steeds meer interesse naar. Nu ben ik bezig om het zelf aan te bieden bij mensen en een online programma te gaan ontwikkelen over Morning Walks en alles wat daarbij komt kijken.”

Wat geeft jou energie?

“Waar ik zelf het meeste energie van krijg, is andere mensen inspireren en andere mensen motiveren. Ik vind het echt superleuk om verhaaltjes van mensen te krijgen die geïnspireerd zijn door mij. Die door mij zijn gaan bewegen. Dat geeft mij gewoon energie om weer verder te gaan.

Nu zelfs de buurvrouw, die erachter is gekomen dat ik wandel, is het ook gaan doen. Ik woon hier nog niet zo lang, maar zij zag mij steeds naar buiten gaan. Op een gegeven moment zei ze: ‘Hee jij gaat vroeg wandelen’ en toen vertelde ik mijn verhaal. Dat vond ze leuk en nu doet ze het ook voor de tweede dag op een rij. Echt superleuk. Dat ik iemand kan bereiken om te gaan wandelen. Dat geeft mij energie.”

Zonsopkomst vanaf een brug

Heb je een ochtendroutine?

“Jazeker, die heb ik! Mijn ochtendroutine is dat ik iedere dag de wekker rond half 7 zet. Meestal word ik eerder wakker, zo rond kwart over 6. Wat ik dan altijd doe, is dat ik meteen uit mijn bed ga. Op het moment dat ik wakker ben, op het moment dat de wekker gaat, druk ik op de knop. Ik snooze niet, maar ga meteen uit bed.

Mijn sportkleren heb ik al klaargelegd de avond van tevoren. Die liggen in het zicht, die trek ik aan. Dan ga ik naar beneden. Ik drink 2 glazen water en dan ga ik naar buiten voor een wandeling. Die voorbereiding is ongeveer 5 tot 10 minuten. Het werkt wel om het zo snel mogelijk na het opstaan te doen. Eenmaal als ik buiten ben, krijg ik steeds meer energie. Ik heb het mezelf wel aan moeten leren door het langzaamaan die kant op te gaan. Zo probeer ik dat elke dag te doen en het werkt wel. Ik ontbijt niet, dat doe ik daarna.”

Hoe gedraag jij je als je niet lekker in je vel zit?

“Dat is een goede vraag, maar ik denk dat de beste tip is… ik zeg in mijn Morning walks: ‘Just go’. En dat is het echt. Dat zorgt ervoor dat je toch gaat. Het gevoel dat je niet lekker in je vel zit, ebt eigenlijk na 5 minuten helemaal weg. Ik heb wel eens gehad dat ik geen zin had. Op dat soort momenten ga ik toch gewoon. Uiteindelijk, als ik dan naar buiten ga en de straat uit loop en naar het water, na een paar minuten is dat gevoel helemaal weg. Dan denk ik: ‘Het is toch fijn dat ik ben gegaan.’ Het gevoel dat je daarna krijgt, is nog net iets beter omdat je jezelf hebt overwonnen. Doordat je toch bent gegaan. Je voelt je extra fijn en goed voor de rest van de dag.

Het komt wel eens voor dat er iets is waardoor ik niet kan wandelen. Ik merk wel dat als ik niet ga, ik niet goed in mijn vel zit. Soms is het toch even druk thuis met de kinderen. Dat compenseer ik dan door in de middag te wandelen of ’s avonds een rondje te gaan. Ik weet zo goed dat het goed is om te wandelen. Als ik het een dag niet doe, heeft het gelijk effect op mij.

Toen ik nog dagelijks naar mijn werk ging, had ik veel meer momenten dat het niet goed ging. Moet ik daar weer de hele dag zitten. Dat was echt ellendig en daardoor voelde ik mij ellendig. Het sporten dat ik deed was om ballen omhoog te houden. Ik had alle zaakjes op orde, dus dan moet je je toch goed voelen en sporten? Nu luister ik beter naar het stemmetje in mij om mij goed te voelen. Just go!”

Op welk resultaat ben jij echt trots?

“Dat ik mezelf heb hersteld van een burn-out. Ik heb door middel van beweging en therapie ben ik er weer bovenop gekomen. Dat is een heel lastig proces. Het begint bij het erkennen dat je een burn-out hebt. Ik vond dat heel moeilijk. Ik weet nog dat ik mijn manager opbelde met trillende armen. ‘Ja ik moet mij weer ziek melden.’ Ik was toen net een paar weken ervoor ziekgemeld. Ik ben naar de dokter gegaan en die zei: ‘Je hebt een burn-out.’

Om er echt aan toe te geven, vond ik heel lastig. ‘Ik ben een jonge jongen van 32, 33, ik kan toch geen burn-out hebben? Dat is toch iets voor oudere mensen?’ Nadat ik eraan toe gaf, kwam er meer ruimte voor herstel. In mijn geval heeft het bijna 2 jaar geduurd. Toen ik mij ziekmeldde, dacht ik: ‘Over een maand ben ik er wel weer’. Het ging eerst slechter en slechter en pas daarna begon de herstelperiode. De klachten die je hebt, moet je serieus nemen. Iknam de klachten niet serieus en ik dacht dat ik er na een maand weer bovenop was. Helaas duurde dat veel langer. Het is dus echt belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en klachten serieus te nemen in plaats van ze te negeren.”

Wat is de belangrijkste les die je heeft gebracht waar je nu bent?

“Die klachten die je hebt serieus nemen. Naar jezelf leren luisteren en naar de signalen van je lichaam. Goed oppakken en jezelf ook de rust gunnen. Als je een partner hebt: praat er veel over. In mijn geval kreeg ik ook nog een kind tussendoor. Dat is ook pittig, maar het is allemaal oké gegaan.”

Welke app op je telefoon gebruik je het meest?

“Spotify gebruik ik veel. Ik luister veel muziek. Ook maak ik vaak playlists aan. Het is een hele fijne app. Instagram gebruikte ik veel, maar door jou (naar aanleiding van een weekend offline-actie op Instagram, red.) ben ik gaan minderen. Ik besteedde er zoveel tijd aan, die kun je ook in andere dingen steken. Ik vind het wel leuk om stories te plaatsen, maar voor je het weet zit je er zo weer een uur achter. De app is nu verschoven in een mapje in een mapje. Als mensen reageren, reageer ik wat langzamer.”

Zonsopkomst boven het water

Welke quote inspireert jou?

“Wat ik het vaakst voorbij zie komen in quotes is in jezelf geloven. Wat ik een mooie vind is: ‘Geloof in jezelf, dat is het eerste geheim voor succes.’ Ik denk dat heel veel mensen moeite hebben om echt in zichzelf te geloven. Veel mensen hebben zoiets van: ‘Dat kan toch niet, dat kan ik niet.’ Ik denk wel dat je het kan bereiken. Het start met geloven in jezelf. Als je niet in jezelf gelooft, dan ga je een ander ook niet overtuigen. Dat werkt niet.

Als jij voor 100% in jou gelooft, in wat jij doet. Dan ga je het meer vanuit jezelf doen. Zo bereik je mensen en gaan mensen jou leuk vinden om de persoon die jij bent. Het kan iets heel simpels zijn, iets wat dichtbij jou ligt. Wat jij leuk vindt om te doen. De meest spontane dingen die je doet of deelt, die leveren de leukste reacties op. Mensen zien of iets echt of gemaakt is. Hou het dichtbij jezelf, dan trek je de mensen aan die jou leuk vinden.”

Welke boekentip heb jij voor de lezers?

Thijs Launspach: Fokking druk. Hij beschrijft dat we allemaal veel te druk zijn met van alles en nog wat. Je loopt jezelf voorbij. Hij zegt ook: ‘Ga helemaal niet op sociale media, geen Instagram of Facebook.’ Hij heeft zelf ervaren hoe druk mensen zijn.

Ook tip ik Miracle Morning van Hal Elrod. Hal Elrod heeft een bijna-doodervaring gehad. Door zijn ochtendroutine heeft hij zijn hele leven om weten te gooien. Hij omschrijft wat je kan doen als ochtendroutine. Daar zit mediteren bij, je kan sporten, je kan dansen, hij beschrijft ze allemaal. Hij heeft een heel programma ontwikkeld.

Het is heel mooi hoe hij beschrijft hoe iemand die klinisch dood was verklaard zichzelf helemaal terug heeft weten te vinden door een ochtendroutine. Eigenlijk is hij door een ochtendroutine succesvol geworden. Zoiets als een wandeling of mediteren is heel mooi. Het is een Amerikaans boek, maar er is een Nederlandse vertaling van. Het leest heel goed, leest lekker weg.”

Wat zou je vandaag doen om te zorgen voor een fijne dag morgen?

“Als je ’s morgens een ochtendroutine hanteert, zou ik adviseren het te combineren met bewegen. Dan heb je als het ware het beste van twee werelden. De ochtendroutine kan bestaan uit 2 dingen. Je kan mediteren, wandelen of boek lezen. Maar als je gaat wandelen, ben je ook meteen aan het bewegen. Bewegen is belangrijk. Beweging heeft effect op de rest van de dag. Dus als jij in de ochtend 45 minuten gaat wandelen, dan voel je je de rest van de dag lekkerder.

Wil je de dag erna hetzelfde ervaren? Ga ’s avonds op tijd naar bed en leg je sportkleren klaar. Dan heb je de volgende dag de energie om hetzelfde te gaan doen. Zo’n wandeling zorgt ervoor dat je je de rest van de dag goed gaat voelen. Die wandeling heeft effect op de rest van de dag. De tip is om dat te doen, dan blijf je dat gevoel vast houden tot je naar bed gaan.

Het zijn simpele dingen die kunnen helpen. Mijn vrouw is geen ochtendmens, maar die gaat ook wel eens ’s ochtends wandelen. Je hoeft niet meteen heel vroeg te wandelen. Het kan ook om 9 uur als dat beter uitkomt. Of experimenteren om eerder op te staan dan je normaal op. In plaats van om 9 uur op te staan, sta je om 8 uur op. ’s Avonds op tijd naar bed gaan, kan dan wel helpen.”

Inspiratie voor morgenochtend

Mocht het na het lezen van dit interview nog niet duidelijk zijn: JUST GO! Ga morgenochtend lekker bewegen voor een fijne dag. Een paar maanden geleden organiseerde Eugène een week lang de #morningwalkmovement. De uitdaging was om die week in elk geval 2 keer direct na het opstaan de deur uit te lopen voor een wandeling. Zelf tikte ik de 7 dagen aan, want het was inderdaad heerlijk. Hou de beweging van Eugène in de gaten via zijn Instagram-account.

Over een maand tref je het volgende Inspirerende Interview op Inspiratie van Marlies. De vorige editie gemist? Lees dan het Inspirerende Interview met Hiske ook eens.

Alle foto’s bij dit interview zijn afkomstig van Eugène.

Scroll naar boven