Leven in Denemarken #2: dit was september

De tweede maand van wonen (leven!) in Denemarken zit er alweer op. Na de leuke reacties op mijn vorige blog (want zo was augustus) gaan we door met een re-cap van mijn lievelingsmaand van het jaar: september! Blik je mee terug?

Bezoek uit Nederland

Nadat ik in augustus toch behoorlijk full-focus was op Denemarken, kwam Nederland wat meer om de hoek kijken in september. De maand begon met bezoek van mijn ouders en tante uit Nederland. Heel fijn en leuk om hen alvast een stukje van mijn leven hier te kunnen laten zien en natuurlijk elkáár te zien. Dat resulteerde in gezellige etentjes, een paar klusjes doen in huis en de toerist uithangen in Odense.

De maand eindigde ook in Nederland: daar ben ik as we write namelijk voor mijn eerste vakantie vanuit Denemarken.

Hoe staat het met jouw krolf skills?

But first things first: het begin van september. In het kader van ‘nieuwe contacten opdoen’ in Denemarken ging ik een zondagmiddag Krolf spelen met 7 mensen uit mijn dorp en een nabijgelegen dorp. ‘Krolf’ zeg ik? Jazeker! Een nieuw verzinsel uit Denemarken (where else). Het is een combinatie van minigolf, golf en crocket. Dus men neme een club en de bedoeling is dat je met zo min mogelijk slagen de krolfbaan met 12 holes doorloopt.

Jezelf kennen is best handig als je ergens nieuw bent. Voor mij is het hartstikke leuk om met sport of spel bezig te zijn terwijl ik mensen leer kennen. Dan kom je toch mensen tegen die dat óók zo ervaren én je hebt iets te doen. Het is een beginnetje en vooral heel fijn om een paar mensen uit de buurt bij voornaam te kennen. Stapje voor stapje! Eén van de mede-dorpsbewoners had al een bak tomaten voor mijn deur gezet van hun mega-oogst van dit jaar. Superlief.

Dagje boodschappen doen in Odense

Voor dat Deense leven van mij heb ik soms nog weer wat spulletjes nodig die je niet in het nabijgelegen dorp met 3 supermarkten kan kopen. Tijd om met de bus of trein naar de grote stad te reizen: Odense! Halverwege de maand maakte ik weer eens een tripje die kant op. In Odense koop ik graag een nieuwe voorraad vegan eiwitshakepoeder, bezoek ik de SuperBrugsen in het centrum voor z’n vegan alternatievenaanbod en deze keer wandelde ik vanaf daar naar Ikea. Dat is een klein uurtje wandelen en wandelen is gelukkig nog steeds aan mij besteed. Bij Ikea tikte ik wat vitrage voor een paar ramen op de kop. Mijn huisje heeft weinig inkijk, maar de zon schijnt heel vaak en ik blijf in de keuken telkens spulletjes opzij schuiven zodat het niet te lang in de zon staat. Dat kan voortaan anders!

2 dagen naar Kopenhagen

Mijn leven voelt als een aaneenrijging van cadeautjes en zo mocht ik ook 2 dagen naar Kopenhagen! Oorspronkelijk zou ik in april al naar het concert van Delta Goodrem aldaar, maar haar tournee was uitgesteld. De timing was prima, want de nieuwe datum werd geprikt op een moment dat ik al in Denemarken woonde: 11 september. Eveneens oorspronkelijk zou ik met Deense vriendin Sarah naar het concert gaan. Zij kon helaas niet meer, maar we konden nog wel even een hapje eten ’s avonds en ik ben bij Sarah thuis blijven slapen.

Het concert was super! Mijn fandom dateert nog van 20 jaar geleden, toen Delta ook de Nederlandse hitlijst indook met ‘Born to try’. Een heel actieve fan ben ik niet, maar aan andere concertgangers te zien heeft ze een schare hele trouwe fans. In haar thuisland Australië is ze echt een stuk groter. Toch fijn dat ze de tijd neemt om naar Europa te komen.

Overigens had ik vóór het concert nog wat tijd over. Guess what I did? Ik liep nog even de Rondetoren op! Rundetårn is mijn favoriete gebouw van Kopenhagen (misschien wel de hele wereld) en nog tot 20.00 uur open. ‘Eventjes’ naar boven rennen en het uitzicht aanschouwen: ik leef ervoor.

De volgende dag sprak ik af met Suus, een Nederlandse kennis die toevallig ook in Kopenhagen was. Fun fact: we kennen elkaar al meer dan 10 jaar via online wegen en hadden elkaar nog nooit ontmoet. Dat het dan in Kopenhagen wel lukt, is extra leuk!

Uiteraard scoorde ik nog wat vegansk dansk wienerbrød bij Landbageriet voor ik in de middag weer met de trein richting huis ging. Zeer geslaagd tripje.

Challenge elke avond offline

Ondertussen wordt er ook gewerkt en in de 1e week van september vond de challenge “Elke avond offline” plaats. Zeven dagen lang elke avond vanaf 20.00 uur het internet op je telefoon uitdoen en tijd hebben voor iets anders. Dat is echt een verademing! Samen met 18 deelnemers maakte ik elke avond tijd voor iets anders. Voor mij was dat puzzelen, voor een ander was dat lezen of met aandacht tv kijken. Héérlijk! Even op pauze drukken in de volle dagen. Wil je het horen als deze challenge weer georganiseerd wordt? Meld je dan aan voor de ‘Keep me posted’-maillijst. Dan ontvang je een mailtje als er een nieuwe challenge aankomt.

Op bezoek in Nederland

Fast-forward naar 25 september: toen stapte ik op de trein richting Nederland. Mag ik even een momentje om te vertellen dat de treinreis perfect ging? Tien minuutjes vertraging bij de eerste trein (geen probleem met 40 minuten overstaptijd in Hamburg) en precies op tijd aangekomen op het laatste treinstation. Heerlijk! Ik zag wel op tegen de reis, maar op den duur is dat vooral een kwestie van wachten tot het tijd is om te vertrekken i.p.v. dat je niet op reis wil.

Mijn vakantie in Nederland bestaat vooral uit samenzijn met familie en ik heb nog een paar afspraken met vrienden, vriendinnen en oud-collega’s gemaakt. In die laatste categorie had ik een paar pareltjes niet meer gezien toen ik in juli opeens al afscheid nam op het werk.

September birthday girl en “Journallen voor jezelf”

Nadat ik vorig jaar mijn vakantie in Denemarken vierde, werd ik dit jaar in Nederland een jaartje ouder. 36 jaar alweer! Ik vind ouder worden echt een cadeautje en een extra cadeau om dat in bijzijn van mijn lieve familie te mogen vieren. Misschien is dat ook ouder worden: weten dat niks voor altijd is en dat het ongelooflijk de moeite waard is om te genieten van wat jou blij maakt en te waarderen wat je hebt.

Extra reden om een nieuwe challenge in het leven te roepen: “Journallen voor jezelf.” 7 dagen lang ontvang je elke ochtend een journalvraag in je digitale postbus. Pak je schrijfboekje en een pen, zet de timer op 5 minuten en schrijven maar! Een kleine maar heerlijke manier om even stil te staan bij jezelf te midden van de drukte van de dag. Extra leuk: je kan elke week beginnen met deze challenge! Aanmelden kan via de challengepagina.

Met mijn blije vibes dook ik de rest van mijn bezoek aan Nederland in. Dat levert ook weer nieuwe inzichten op, maar die bewaar ik voor de blog over oktober. En heel eerlijk? Ja, ik kijk vanaf het moment dat ik naar Nederland vertrok óók al uit naar weer thuiskomen. Dat lijkt mij nog weer extra bijzonder na zo’n vakantie. Hoe dat is, ontdekken we vanzelf.

Dankjewel voor het lezen!

1 gedachte over “Leven in Denemarken #2: dit was september”

 1. Hej Marlies,

  Dankjewel voor alweer een zeer levendig blog!

  Laat september nou ook mijn favoriete maand zijn. Sowieso vind ik het herfstseizoen altijd heerlijk.

  Bijzonder om op bezoek te zijn in NL en straks weer thuis te komen in Denemarken. Ik ben benieuwd hoe je dat gaat ervaren.

  Tot de volgende blog,

  Diana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven