Presteren met de Pomodoro techniek

Welkom bij deze ode aan de Pomodoro techniek! Geïntroduceerd in mijn leven door de Focus Club van Kim Hobo en door ervaring onderdeel geworden van mijn (werkende) leven. Blij worden van een Italiaanse tomaat is niet zo moeilijk en in deze mentale vorm al helemaal niet. Ken jij deze concentratietechniek al?

Wat is de Pomodoro techniek?

De Pomodoro techniek helpt je om je werk gedaan te krijgen. Je verzamelt een reeks taken die je nog wil doen (of ‘moet’, al ik doe niet aan ‘moeten’. Uiteindelijk wíl je het). Deze taken kunnen kleine taakjes zijn die je af kan tikken, maar het kan ook zijn dat je iets groters te doen hebt. Probeer dat eventueel op te breken in kleinere brokken. Lijst klaar?

De volgende stap is simpelweg de techniek. In 4 blokken van 25 minuten én 5 minuten pauze werk je je lijst door. Dus:

 • Ronde 1: 25 minuten werken
 • 5 minuten pauze
 • Ronde 2: 25 minuten werken
 • 5 minuten pauze
 • Ronde 3: 25 minuten werken
 • 5 minuten pauze
 • Ronde 4: 25 minuten werken
 • Langere tijd pauzeren

Tip voor de pauzes: ga dan niet met je telefoon bezig of een geheim pauzetaakje doen. Ik wil nog wel eens denken ‘oh, goed moment om de was op te hangen’ en dat valt elke keer weer tegen. 5 minuten vliegen voorbij. Ga liever even wat te drinken pakken, naar het toilet of uit het raam kijken. Lummel. Tussendoor hoef je ook geen telefoontjes, appjes of mails te gaan beantwoorden. Als je dat wel wil, hou het kort en vraag of je na de lange pauze terug mag bellen, appen of mailen. Focus je op jouw werk.

De grootste Pomodoro valkuil

Je zit er lekker in en het is alweer tijd voor pauze: en nu? Doorgaan? NEE. Leuk idee, doorwerken want je zit in een flow. Slecht idee voor je brein, focus en prestaties. Ik weet niet zo goed waarom, maar een pauze overslaan of verkorten is not-done. Net als de langere pauze op het einde: hou die pauze. Zo hou je het brein fit. De Power of Pauze.

Waarom heet het Pomodoro?

De Italiaanse bedenker Francesco Cirillo gebruikte een kookwekker om de techniek toe te passen. Deze kookwekker had de vorm van een tomaat. ‘Tomaat’ is ‘pomodoro’ in het Italiaans. Spectaculairder kan ik het niet maken. Overigens denk ik niet dat het heel sexy klinkt als het ‘kookwekker techniek’ was geweest. Ik heb een kookwekker in de vorm van een citroen. ‘Citroen Concentratietechniek’ doet dan wel weer iets alliteratiefs waar ik blij van word.

Mijn lievelings Pomodoro momenten

Mijn beste momenten met de Pomodoro techniek vinden plaats óf in de ochtend óf aan het eind van de dag. Van 9 tot 11 uur heerlijk mijn lijst met werkzaamheden wegwerken betekent doorgaans dat ik ’s middags niet zoveel meer produceer. Perfecte tijd voor wandelingen of afspraken. Ik rommel wat aan tot een uur of 16.00. En dan! De timer gaat weer aan en ik ram er zo weer talloze taken doorheen. Tevreden ga ik aan het avondeten.

Niet zelf op de tijd letten

Ik let niet zelf op de tijd. Dat doet YouTube voor mij. Ik heb 2 varianten in gebruik:

 • Een timer die simpelweg de tijd bijhoudt en een signaal geeft als het pauze is.
 • Een timer met lofi-muziek. Heerlijke instrumentele muziek zonder uitspattingen die het een feestje maakt om een pomodororonde te doen.

Het scheelt voor mij ontzettend veel om zelf niet op de tijd te hoeven letten. Een timer op je telefoon aanzetten kan natuurlijk ook. Of de kookwekker uit de keuken plukken. Deze website helpt je ook. Inclusief takenlijstje.

Ga jij binnenkort in Pomodorostijl aan de slag?

Is je interesse gewekt? Of heb je de techniek wel eens gebruikt en is je enthousiasme (opnieuw) aangewakkerd? Give it a go! Blok 2,5 uur in je agenda en ga aan de slag. 2 uur techniek en dan toch zeker een half uur pauze erna. Je gaat ontdekken hoe fijn het is om op deze manier te werken.

Meer tips over gefocust werken, vind je ook in het geweldige boek ‘Focus AAN/UIT‘ van Mark Tigchelaar. Ik schreef daar al eens een boekentip over.

1 gedachte over “Presteren met de Pomodoro techniek”

 1. Klinkt als een goede techniek! Ik doe het net iets anders. Mijn middag hou ik vrij van afspraken, omdat ik juist dan productiever ben. Veel collega’s zijn dan naar huis waardoor ik productiever kan werken.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven